Guatemala – Antigua

BOOMCHACKALACKA. Vi är ikapp. Ja om du nu har tagit dig genom de nedanstående inläggen vill säga. Om inte annat gör det först, så du är med i svängarna.

I skrivande stund sitter jag i Antigua Guatemala. För 500 år sedan var det spanjorernas koloniala huvudstad i Centralamerika. Ett par hundra år senare drabbades staden av två rejäla jordbävningar som gjorde att man istället byggde upp den nuvarande huvudstaden Guatemala City. Men Antigua ligger kvar, på 1500-meters höjd och omgiven av tre vulkaner med toppar runt 3800 meter. Här landade vi alltså igår efter en härlig nattbuss från Flores till Guatemala City på 9 timmar. Sover aldrig särskilt bra på de där bussarna, och en läckande AC som skapade ett ständigt droppande på mitt vänstra ben underlättade inte..

Med en heldag framför oss kände vi oss sugna på äventyr. Sagt och gjort, först arbetade vi oss genom stadens marknad, vilket inte bara var lätt. Enormt utbud av varor, allt från små nötter till stora handgjorda mattor. Sen fick vi tag på en taxi och bad den köra oss så nära som möjligt till stadens norra del, där vi ställt in siktet på ett litet lagom berg vi kunde ta oss uppför.

Antigua ska vara en kall stad, höjden påverkar och på nätterna är inte temperaturen högt över 14 grader. Men när solen tränger sig fram är värmen minst sagt påtaglig. När man går/halv-klättrar 600 höjdmeter på grusgångar och mindre officiella stigar är värmen närmare 40 grader i solen. Men när man ställt in sig på att ta sig till toppen, då gör man det med. Någonting man fått från alla turer i skidåkningen. Har man börjat kan man lika gärna dra på. Nackdelen med att vandra är att man inte kan åka skidor ner sen. Vilket gör det hela något jobbigare. Men tre timmar i gassande sol gav oss en härlig vy över staden och framförallt Volcan de Agua. Alltid värt det i efterhand, och en öl för 5 kr samt en glass för 10 kr vid botten av berget var en belöning för kungar.

Sen är vi faktiskt ikapp. Igår (lördag-kväll) satt jag i fem timmar och tog tag i den här bloggen. Krångel med allt som kan krångla, mitt förra konto fungerar inte, bilderna vill inte laddas upp och datorn kärvade. Det sista, detta inlägg väntade jag med tills idag. De andra ligger fortfarande och sussar sött däruppe i rummet, men jag har fått in en fin frukost här och avnjuter lite stekta ägg och kaffe samtidigt som jag spottar ur mig detta inlägg.

Härligt att vara tillbaka, hoppas ni uppskattar det. img_0462img_0465img_0470img_0474img_0481

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s